Κυριακή Μπερκέτη-Υπεύθυνη Παιδαγωγικού Προγράμματος

Κυριακή Μπερκέτη, ιδρύτρια και παιδαγωγός τάξης στη μέθοδο Montessori

Σ` ένα τυπικό βιογραφικό θα ανέφερα τις σπουδές μου, τα συνέδρια που μετείχα ως εισηγήτρια και ως σύνεδρος, τις δημοσιεύσεις μου, τα σεμινάρια και τις ημερίδες, την επαγγελματική μου εμπειρία, τα ενδιαφέροντά μου και την οικογενειακή μου κατάσταση.

Όλες αυτές οι πληροφορίες είναι αναμφισβήτητα σημαντικές. Επιτρέπουν σε όποιον τις διαβάζει, να καταλάβει το πάθος μου για μάθηση και συνεχή κατάρτιση, την πιστοποίηση των απαιτούμενων προσόντων για να είμαι μοντεσσοριανή παιδαγωγός, την ποικιλία και την πολυμορφία των γνωστικών μου πεδίων. Δεν φανερώνουν όμως πως είμαι μέσα στην τάξη με το παιδί.

Στην τάξη λοιπόν, είμαι εκείνη που πρώτα από όλα, θα αναζητήσω εκείνο το μοναδικό του χαρακτηριστικό που θα πρώτο-αγαπήσω. Δεν ψάχνω για κάτι μεγάλο και φανταχτερό, αλλά για κάτι μικρό και καθημερινό, όπως το χαμόγελό του, το δόντι που βγάζει, το βλέμμα του, το περπάτημα του, τον τρόπο που βάζει το χέρι του μέσα στο δικό μου, τον τρόπο που τραβάει την ποδιά μου για να το προσέξω, τον τρόπο που με αγκαλιάζει.

Είμαι ακόμη εκείνη που θα παίξω με το παιδί, θα το σηκώσω ψηλά για να δω τα μάτια του να λάμπουν, θα το γαργαλήσω για να ακούσω το γέλιο του, θα το κυνηγήσω και θα με κυνηγήσει.

Είμαι εκείνη που θα ξαπλώσω μαζί με το παιδί να δούμε τα σύννεφα να περνούν, θα πιάσω προσεχτικά μια πεταλούδα για να την ακουμπήσω στην παλάμη του, θα σταθώ και θα περιμένω σιωπηλά να δει και να παρατηρήσει τον κόσμο γύρω του.

Είμαι εκείνη που θα χαμηλώσω το σώμα μου για να κοιτάει στα μάτια μου όταν μου μιλάει, που θα ακούσω τη χαρά, τη λύπη, το θυμό του και θα προσπαθήσω να «χωρέσω» στο δικό του το παπούτσι.

Ακόμη, είμαι εκείνη, που θα δεχτεί κάθε παιδί και μαζί με το παιδί θα αγκαλιάσω τους δικούς του ανθρώπους, θα ακούσω τις αγωνίες τους, θα τους συμπαρασταθώ και θα προσπαθήσω να τους εμπνεύσω την πίστη μου στο ΠΑΙΔΙ.

Πληροφορίες
– Πτυχιούχος του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών με ειδικότητα ρυθμικής γυμναστικής
– Τελειόφοιτη του τμήματος Αρχιτεκτονικής στο Ε.Μ.Π.
– Πτυχιούχος του μοντεσσοριανού εργαστηρίου με κατεύθυνση παιδιά προσχολικής ηλικίας (μοντεσσοριανή παιδαγωγός – Maria Montessori)
– Παθιασμένη με τον τρόπο που εκδηλώνεται η ζωή, τις βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις (μέθοδος Gordon) και την οικογένειά μου