Έφη Καλαμάρα- Παιδαγωγός

Γεννήθηκα στο Μαρούσι το 1988.

Το 2009 αποφοίτησα από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιου Αθηνών. Την περίοδο των σπουδών μου διδάχτηκα και εφάρμοσα ποικίλα μοντέλα διδασκαλίας και μάθησης. Η παρατήρηση μου σε τάξη της Μοντεσσοριανής Σχολής Αθηνών – Μαρία Γουδέλη, με  ώθησε στην απόφαση να αναζητήσω εργασία μόνο σε μοντεσσοριανό σχολείο. Έτσι και έγινε.

 

Από το 2010 και για 10 ολόκληρα χρόνια εργάστηκα στον μοντεσσοριανό Παιδικό σταθμό και Νηπιαγωγείο Learning Steps στην Κηφισιά, σε  διάφορες θέσεις (βοηθός τάξης, υπεύθυνη τάξης 40 παιδιών, Προϊσταμένη Νηπιαγωγείου, εισηγήτρια διαλέξεων κ.ά.). Όλα αυτά τα χρόνια έχω συνεργαστεί με πολλούς γονείς, βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις αναπτυξιακές ανάγκες του παιδιού τους. Ο στόχος ήταν πάντα κοινός, να αναπτύξει το κάθε παιδί το καλύτερο δυναμικό του.

 

To 2015 απέκτησα το πτυχίο Παιδαγωγού Μοντεσσόρι για τις ηλικίες 3-6 από την Assosiation Montessori International στην Αθήνα.

 

 

Το 2019 απέκτησα τον πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μου, έγινα μητέρα ενός αγοριού. Ο νέος μου ρόλος ως μητέρα, κίνησε το ενδιαφέρον μου ώστε να δημιουργήσω ένα μοντεσσοριανό περιβάλλον στο σπίτι. Αυτή η πρόκληση με ενθουσίασε και οδήγησε στη δημιουργία της σελίδας Montessori For Life στα social media, μέσω της οποίας μοιράζομαι γνώσεις και συμβουλές για το πως μπορεί να εφαρμοστεί η παιδαγωγική Μοντεσσόρι στο σπίτι.

 

Πιστεύω ότι είναι δικαίωμα όλων των παιδιών η ισότιμη πρόσβαση και συμμετοχή στη μάθηση χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.  Σε αυτό το πλαίσιο, με σκοπό να είναι πιο αποτελεσματικός ο ρόλος μου στην τάξη, το 2020 ξεκίνησα Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Ειδικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας – Πανεπιστήμιο Πατρών.

 

Τα τελευταία 11 χρόνια που εργάζομαι με παιδιά, τα βλέπω καθημερινά να αναπτύσσονται με ομορφιά και υγεία στο σώμα, το νου και το συναίσθημα τους. Αποφοιτούν από το μοντεσσοριανό σχολείο ανεξάρτητα, αυτόνομα, με πίστη στον εαυτό τους και έτοιμα, όχι μόνο για την επόμενη βαθμίδα εκπαίδευσης αλλά για τη ζωή.